День пам’яті про Чорнобильську катастрофу

    Щорічно 26 квітня Україна і світ вшановує ліквідаторів аварії на ЧАЕС– Героїв, які ціною власного життя захищали людство. Їхній подвиг залишиться навічно в пам’яті українського народу!!!
   В день пам’яті Чорнобиля студенти-географи 1 курсу прослухали лекцію, присвячену 38 роковинам Чорнобильської трагедії (лекцію провели здобувачка магістерського рівня вищої освіти спец. 101 Екологія Авдимірець Д. В., доц. кафедри екології, географії та хімії Костолович М.І.).

  Основна мета заходу – підвищення обізнаності студентів про довгострокові наслідки Чорнобильської катастрофи, екологічну безпеку та оздоровлення навколишнього середовища, виховання почуття глибокої поваги до людей, які ціною власного життя і здоров’я захищали людство від згубного впливу радіації.
   Чорнобильська катастрофа – найбільша техногенна катастрофа ХХ століття. 26 квітня 1986 року, під час тестування реактора, стався вибух, який зруйнував Четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Наслідки трагедії вплинули на тисячі життів і змінили світ назавжди. Хмара радіоактивного пилу поширилася значною територією України, білорусі, росії та над кількома країнами Європи. Приблизно 3,5 млн. людей вважаються потерпілими від цієї катастрофи, 600 тис. осіб стали учасниками ліквідації наслідків аварії.
   Рівненщина – один з регіонів нашої країни, що найбільше постраждав від цієї аварії: 87 населених пунктів області зазнали радіоактивного забруднення; 250 тисяч жителів нині мають статус осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС; 11 тисяч земляків брали участь у ліквідації.
    Нині росія вдається до світового терору та шантажу, тримаючи під окупацією Запорізьку атомну електростанцію, тому особливо гостро стоїть питання безпеки на атомних електростанціях та запобігання руйнуванню енергетичної інфраструктури. Нагадаємо, що під час російського вторгнення в Україну Чорнобильська АЕС була окупована російськими військовими. На Чорнобильській АЕС окупанти перебували 36 днів. Запорізька АЕС залишається окупованою й донині.
Україна стала першою країною у світі, яка відмовилася від російського ядерного палива, перевела атомні енергоблоки на ядерне паливо американського виробника Westinghouse. Сьогодні понад 50% електроенергії в Україні виробляють АЕС. У нинішній надзвичайно складній ситуації Україна продовжує забезпечувати безпеку на атомних електростанціях та підтримувати інфраструктуру електропостачання. В умовах війни, систематичних, масових обстрілів по енергосистемі, це дозволяє уникнути енергетичного колапсу.

Back to top