Всесвітній день води

22 березня 2023 р. до Всесвітнього дня водних ресурсів на кафедрі екології, географії та туризму пройшли студентські наукові читання, присвяченні актуальним проблемам води у світлі глобальних змін клімату. Зі вступним словом, про роль води у формуванні географічної оболонки Землі, перед студентами екологами та географами виступила завідувач кафедри проф. Дарія Лико.
Проф. Віталій Мартинюк прочитав лекцію на тему «Проблеми водних ресурсів та їх регіональний вимір». Лектором було акцентовано увагу на проблемах розподілу річкового стоку на материках, розрахунках споживання води на одну людину на континентах та в окремих країнах, проблемах дефіциту прісної води, якості питної води з водопровідних систем, інтегрованого управління водними ресурсами. Окремі тези з лекції наведені нижче.

За матеріалами ООН

• 2,3 мільярди людей живуть в країнах з нехваткою води, з яких 733 мільйони проживають в країнах з високим або критичним дефіцитом води. (ООН-водні ресурси, 2021р.)
• 3,2 мільярди людей живуть в сільськогосподарських районах з високою, або дуже високою нехваткою, або нестачею води, з яких 1,2 мільярди людей — приблизно 1/6 частина населення світу — проживають в сільськогосподарських районах із серйозною нехваткою води (ФАО, 2020 р.)
• Сьогодні 1,42 мільярди людей, у тому числі 450 мільйонів дітей, проживають в районах з високим або надзвичайно високим дефіцитом води. (ЮНІСЕФ, 2021 р.)
• Близько 4 мільярдів людей, що становить майже 2/3 населення світу, відчувають гостру нехватку води як мінімум один місяць на рік. (Меконнен і Хекстра, 2016 р.)
• 72% усього водозабору використовується сільським господарством, 16% муніципалітетом для побутових потреб і послуг і 12% промисловістю. (ООН-водні ресурси, 2021 р. )
• Коли територія займає 25% або більше своїх відновних ресурсів прісної води, кажуть, що вона відчуває «нехватку води». У п'яти з 11 регіонів світу значення водного стресу перевищують 25%, включаючи два регіони з високим водним дефіцитом і один з екстремальним водним дефіцитом. (ООН-водні ресурси, 2021 р.)

Back to top