15 листопада - Всесвітній день вторинної переробки сировини

 У сучасному суспільстві особливо гостро стоїть проблема утворення та накопичення відходів. За статистикою щорічно в Україні утворюється понад 10 млн. тонн побутових відходів, які захоронюються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею майже 9 тис. га.

 За експертними оцінками 14% сміттєзвалищ не відповідають нормам екологічної безпеки, понад 4% перевантажені. Неналежним чином проводиться робота з паспортизації та рекультивації сміттєзвалищ. Виникає потреба у будівництві нових полігонів. Через неналежну систему поводження з твердими побутовими відходами в населених пунктах виявляють несанкціоновані звалища.
 Вивезення сміття та пошук нових полігонів не є вирішенням проблеми. Необхідно усвідомити важливість екологічної відповідальності кожного з нас.
 Люди викидають тонни поліетиленових пакетів, пакувального матеріалу, паперу, картону, скла, пластику, покришок, побутової техніки та інших відходів, розкладання яких триває роками. А звичне для нас сміття після переробки може перетворитися на ряд корисних речей. До прикладу, пластик переробляють у спеціальні гранули, сировини для виробництва нових пляшок та інших речей; з макулатури виготовляють звичайний та туалетний папір, деякі види тканин; з батарейок отримують цинк, марганець, нікель та вуглецеві сполуки; гумові покришки є матеріалом для виготовлення килимів, підошви для взуття, покриття спортивних майданчиків та ін.
 Навчитися продукувати меншу кількість сміття, давати друге життя використаним речам - важливий вклад в екологічний розвиток нашої країни.
 Сьогодні студенти географи та екологи вивчали правила організації роздільного збирання відходів, визначали, категорії сміття, що можуть бути вторинною сировиною, корисними компонентами цих відходів, і як продовжити життя товарам. Ознайомились з досвідом європейських країн, громадськими ініціативами Львова та Луцька, що пропонують альтернативні рішення для мінімізації кількості сміття, створення станцій сортування сміття, комплексною програмою щодо сортування відходів, інтерактивними картами пунктів прийому вторинної сировини, переліком пунктів прийому відходів як вторинної сировини у місті Рівному.
 Такі заняття-тренінги популяризують культуру поводження з відходами, формують екологічну свідомість молоді, відповідальність за стан довкілля та екологічну культуру загалом.

Back to top