G-D2QTWQ4P91

День підсніжника

Підсніжник (лат. Galanthus) – рід трав'янистих багаторічників родини Амарилісові, що включає 18 видів і два природні гібриди. Наукова назва роду перекладається з давньогрецької як молочноквітковий і характеризує забарвлення квіток рослини. Англійцям підсніжник відомий під назвою «снігова сережка» або «снігова краплина», німцям – як «сніговий дзвіночок», а у нас його називають підсніжником за ранню появу на ґрунті після зими.

Рослини, які віщують прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Вони мають великий попит серед населення, їх безжально зривають, знищуючи цілими галявинами. Всі представники роду підсніжників занесені до Червоної книги.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 07.11.2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)» розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження одного екземпляра підсніжника білосніжного (підсніжника звичайного) становить 62 грн.

Відповідно до ст. 88-1 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Доцент кафедри екології, географії та туризму Глінська С.О. була гостею ранкового шоу "Добрий ранок", де взяла участь у обговоренні проблем охорони ранньоквітучих рослин і спрямуванні зусиль громадян на практичні дії щодо захисту цих рослин, відмови від купівлі букетів  підсніжників. 

Back to top