Міжнародний день рідної мови

   Щороку 21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Саме тому так важливо пам’ятати своє коріння і підтримувати свою рідну мову словом, віршем, піснею. Нехай рідна мова завжди залишається сильним і потужним інструментом не тільки спілкування, а й розвитку.

  Міжнародний день рідної мови – свято, яке було засноване ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Головна його мета – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу.

   Це свято не лише нагадує про культурне розмаїття і багатомовність світу, а й про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні.

  За даними ЮНЕСКО, у світі існує майже 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають з тої чи іншої причини вживати та вивчати більше як 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

  1 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про корінні народи», який, серед іншого, покликаний гарантувати мовні права корінних народів України. Варто нагадати, що згідно зі статтею 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова». Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.

  Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу. Мова є душею нації, її генетичним кодом, без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Ми могутні й міцні в своїй мові. Наше слово – наша сила! Тож давайте берегти і розвивати рідну мову!