Екскурсія Дубенським замком та підземеллями Тараканівського форту

    5 червня 2021 р. студенти 1 та 2 курсів спец. Екологія, Середня освіта (Географія), викладачі кафедри екології, географії та туризму психолого-природничого факультету РДГУ відвідали один із найстаріших замків України, що є окрасою, візитною карткою нашого краю – замок князів Острозьких XV століття у Дубно та справжній ексклюзив Волині – Тараканівський форт.

    Під час екскурсії нам вдалося відчути справжній дух середньовіччя, дізнатися цікаві факти про історію становлення могутньої та неприступної фортеці, життя її власників, побачити унікальні музейні експонати, збережені автентичні підземелля – каземати, вражаючу експозицію знарядь тортур та покарань, стародавню зброю. Дубенський замок є одним із семи чудес замків України, що вабить своєю історією та цікавими легендами.
    А в селі Тараканів у мальовничій місцевості на пагорбі над річкою Іквою непомітно розміщена одна із найбільших та найменш досліджених фортифікаційних споруд України. Колись це був військовий комплекс, що мав сім рівнів, з власною хлібопекарнею, церквою, моргом, пральнями та складом боєприпасів. Потрапити до нього можна було тільки через глибокі рови, які мали купу пасток. Неабиякий інтерес викликає унікальна система підземних ходів форту. Це місце вражає своєю величчю, таємничістю, могутністю та красою, залишається містичним і приваблює все більше туристів.
    Невеличка подорож цікавими місцями рідного краю залишила приємні незабутні враження.