День батарейки.

18 лютого у світі відзначають День батарейки.

Це свято приурочене до дня народження відомого італійського фізика та фізіолога Алессандро Вольта, який винайшов і сконструював  перше хімічне джерело постійного електричного струму, електричну батарею — Вольтів стовп. Його винахід відкрив шлях безлічі технологічних новацій, з яких складається світ (від освітлення до мобільних телефонів, роботів).

Частка батарейок у побутовому смітті незначна — менше ніж 0,5 %, проте вони є джерелом половини токсичних речовин, які утворюються у твердих побутових відходах. Малі хімічні джерела електроструму містять такі небезпечні метали та сполуки як літій, цинк, магній, манган, ферум та інші хімічні елементи. Учені довели, що одна відпрацьована «пальчикова» батарейка забруднює 400 л води або 16 м² ґрунту. Саме тому всі батарейки після закінчення терміну придатності потрібно здавати у спеціальні пункти збору небезпечних відходів.

Утилізація – єдиний шлях ліквідації згубного впливу батарейок на навколишнє середовище. Для промисловості відпрацьовані батарейки — це сировина з високим рівнем концентрації цінних елементів — кольорових металів та мінералів. Тому доцільніше налагодити їх переробку, ніж просто викидати на загальні сміттєзвалища.

Викладачі кафедри екології, географії та туризму долучилися до проведення Дня батарейки. Проф. Лико С.М. був гостем ранкового шоу "Прокидайся", на хвилях Українського радіо Рівне, доц. Суходольська І.Л. була гостею ранкового шоу "Добрий ранок", де взяли участь у обговоренні проблемних питань пов’язаних з особливостями збору, перевезенням та утилізації небезпечних відходів.

Переглянути відео-ефір: День батарейки. Українське радіо.

Переглянути відео-ефір: День батарейки. Суспільне ТБ.